Wat zijn calorieën eigenlijk?

Wat zijn nou precies calorieën en wat doen ze met je? Eigenlijk is kilocalorieën (kcal) de juiste benaming omdat het over duizendtallen gaat, maar in de volksmond hebben we het meestal over calorieën. Calorie is een eenheid om de hoeveelheid energie of brandstof uit te drukken. Zoals een auto benzine nodig heeft als brandstof, heeft het lichaam calorieën nodig. Die calorieën halen we uit onze voeding.

 

Het lichaam heeft iedere dag een bepaalde hoeveelheid calorieën nodig om te kunnen functioneren en in leven te blijven. Hoeveel calorieën je per dag verbruikt, betekent dus hoeveel energie of brandstof je lichaam per dag verbruikt.

 

De caloriebehoefte van een persoon is afhankelijk van leeftijd, geslacht, spiermassa, gezondheid en lichamelijke activiteit. Mannen hebben meer spiermassa dan vrouwen en hebben daarom meer brandstof nodig. Spieren zijn namelijk calorieverbranders.

 

Overgewicht, Lowcarb afslanken barneveld, voorthuizen, stroe, kootwijkerbroek, garderen, afvallen, powerslim, spiermassa, eiwitten, koolhydraatarm, voel je goed!


"Wij gaan er vanuit dat een vrouw gemiddeld 1800 kcal per dag verbruikt en een man gemiddeld 2300 kcal"

Brandstoffen:
Ook de hoeveelheid brandstof die levensmiddelen bevatten, wordt aangeduid in calorieën. Het 
ene levensmiddel bevat meer calorieën dan het andere. Dat heeft niet te maken met hoe zwaar het levensmiddel weegt, maar met hoeveel energie er in het pakketje opgeslagen zit. Water levert geen calorieën, vitamines en mineralen ook niet.

 

In onze voeding zitten drie elementen die energie bevatten: koolhydraten, vetten en eiwitten. Eén gram koolhydraten bevat 4 kcal, één gram vet levert 9 kcal en één gram eiwit levert ook 4 kcal.

 

Zoals je ziet, levert één gram vet meer dan de dubbele hoeveelheid brandstof dan de andere twee energieleveranciers. Dit is ook de reden dat bij klassieke diëten met name de hoeveelheid vet in de voeding wordt beperkt.

 

Stel dat je als vrouw alleen maar vet zou eten, dan heb je 200 gram vet per dag nodig om aan de benodigde hoeveelheid calorieën te komen. 1800 kcal: 9 kcal = 200 g vet. Of 200 x 9 kcal = 1800 kcal.

 

Stel dat je alleen maar koolhydraten zou eten, dan heb je 450 gram koolhydraten per dag nodig

om aan dezelfde benodigde hoeveelheid calorieën te komen. 450 x 4 kcal = 1800 kcal.

Lowcarb afslanken barneveld, voorthuizen, stroe, kootwijkerbroek, garderen, afvallen, powerslim, spiermassa, eiwitten, koolhydraatarm, voel je goed!

 

Alcohol behoort niet tot de voedingsstoffen, maar levert wel calorieën, 7 kcal per gram. Een glas wijn bevat 100 kcal, een glas bier 105. Eén glaasje levert dus al ongeveer vijf procent van de dagelijkse energiebehoefte.

 

Dranken die naast alcohol ook suiker bevatten zoals likeur, mixdranken en zoete witte wijn, bevatten nog meer calorieën. Ter illustratie, een snee brood bevat ook

ongeveer 100 kcal.

Reactie schrijven

Commentaren: 0