Voeding en gezondheid tijdens de overgang.

Door Hylke Boelens | Diëtist PowerSlim

 

Bijna 60% van de vrouwen overlijdt aan hart- en vaatziekten. Jaren geleden waren het vooral mannen die aan deze aandoening overleden. Oorzaken hiervan zijn onder andere; vrouwen zijn meer gaan roken en onze levens zijn stressvoller geworden.

 

Voeding en hart- en vaatziekten

70-80 % van de medicatie die nu gebruikt wordt om hart- en vaatziekten te voorkomen zou niet nodig zijn wanneer we meer zouden inzetten op dieet en voeding.

 

Zo blijkt uit recent onderzoek dat eiwitrijke voeding zorgt voor elastischer bloedvaten en een lagere bloeddruk bij vrouwen (1). Eiwitrijke voeding draagt ook bij aan een gezond lichaamsgewicht, en dat draagt weer bij aan betere cholesterolwaarden en een gunstiger triglyceriden profiel in het bloed.

De overgang en hart- en vaatziekten

Maar er is nog een andere belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten en dat is de overgang. Twee miljoen jaar geleden tot honderd jaar geleden was de levensverwachting van een vrouw niet veel hoger dan 50 jaar. De afgelopen honderd jaar is onze levensverwachting bijna verdubbeld. Maar ons lijf is nog hetzelfde geprogrammeerd als de afgelopen twee miljoen jaar. Omdat we toch niet ouder werden dan 50, houdt onze hormoonproductie dan ook op. Op dit moment treedt de overgang in.

Bijna 80 van de vrouwen ondervindt klachten van deze overgangsverschijnselen.
Klachten die veel voorkomen zijn:

– Vermoeidheid

– Spierpijn

– Gewrichtsklachten

– Osteoporose (botontkalking)

– Slaapproblemen

– Opvliegers

– Nachtelijk transpireren

– Verminderd libido

– Vaginale droogheid

Hormoontekort is slecht voor bloedvaten

De cellen aan de binnenkant van je bloedvaten zorgen voor een glad oppervlak zodat je bloed er goed doorheen kan stromen en er geen klonters achter kunnen blijven hangen. Deze cellen (endotheelcellen) zijn gevoelig voor hormonen.

 

Wanneer tijdens de menopauze hormonen toegediend worden dalen het slechte cholesterol (LDL-cholesterol) en de triglyceriden in het bloed. Dit betekent elastischer bloedvaten en minder aderverkalking. Wanneer er op tijd gestart wordt met de hormoon vervangende therapie resulteert dit in minder sterfte door hart- en vaatziekten. De kans op een hartinfarct daalt met 50% en sterfte daalt met 30% (2). Op tijd starten is vanaf het moment dat de overgang intreedt.

Overgewicht en borstkanker

Bij een te hoog gewicht gebeurt het volgende in je lichaam. De hormonen insuline en insuline groeifactor stijgen. Dit zorgt voor een hogere ontstekingsgraad in je lichaam. Een hoge ontstekingsgraad ligt aan de basis van veel ziektes, kanker is er daar één van. Een hoge ontstekingsgraad zorgt namelijk voor vrije radicalen die organen, weefsels en zelfs je DNA kunnen beschadigen.

 

Daarnaast is het zo dat als kankercellen insuline krijgen, ze eerder gaan delen waardoor de tumor sneller groeit en eerder uitzaait. Het is daarom ook belangrijk om de Glycemische Index (GI) van je voeding zo laag mogelijk te houden.


Wanneer je overgewicht hebt ontwikkel je insulineresistentie (IR). Dat wil zeggen dat je cellen ongevoeliger worden voor insuline waardoor je lichaam meer insuline moet produceren voor hetzelfde effect (3). Uit onderzoek is gebleken dat bij toediening van dezelfde hoeveelheid glucose (suiker, koolhydraat) vrouwen met een BMI van 29 een veel hoger en langer hoog insulineniveau hadden dan de vrouwen met een BMI van 22. Als je een te hoog BMI hebt is je kans op borstkanker verdubbeld.

 

Wil jij aan je overgewicht werken door middel van een gezond voedingspatroon? Een voedingscoach bij jou in de buurt kan je hierbij helpen.


(Met dank aan Professor Herman Depypere van de Menopauze Kliniek van het Universitair Ziekenhuis Gent).

1. Amino Acid Intakes Are Inversely Associated with Arterial Stiffness and Central Blood Pressure in Women. Amy Jennings,3 Alex MacGregor,3 Ailsa Welch,3 Phil Chowienczyk,4 Tim Spector,4 and Aed´ın Cassidy3* Journal of Nutrition 2015;145:2130–8.
2. Boardman HMP, Hartley L, Eisinga A, Main C, Roqué i Figuls M, Bonfill Cosp X, Gabriel Sanchez R, Knight B. Hormone therapy for preventing cardiovascular disease in post-menopausal women. Cochrane Database of Systematic Reviews 2015, Issue 3. Art. No.: CD002229. DOI: 10.1002/14651858.CD002229.pub4
3. Govers E, Slof EM, Verkoelen H, Ten Hoor-Aukema NM, KDOO (2015) Guideline for the Management of Insulin Resistance. Int J Endocrinol Metab Disord 1(3): doi http://dx.doi.org/10.16966/2380- 548X.115

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0